A vidrák is jóllaktak a víz világnapja alkalmából – FOTÓKKAL

Megosztás

Gazdag programkínálattal készült a Kötivizig az idei víz világnapjára.

A 2023-as események mottója – Változtass most! -, a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldásához szükséges változások felgyorsításáról szólt.

Mivel mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. Erről beszéltek a vízügy munkatársai kicsiknek és nagyobbaknak óvodában, általános és középiskolában. Ezúttal is népszerű volt a hagyományos víz világnapi rajzpályázat, illetve a „Térségünk, a Közép-Tisza” című vetélkedő.

A víz világnapi események részeként március 22-én a tiszafüredi Nyitnikék óvodában Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök mesélt a nagycsoportos hallgatóság előtt többek között a víz életünkben betöltött szerepéről, hasznáról és kártételeiről, a Tiszáról és a Tisza-tóról, vizeink élővilágáról, a víztakarékosság és a vízvédelem szükségességéről.

Ugyanaznap kisebb igazgatósági delegáció utazott a jászalsószentgyörgyi Szent György katolikus általános iskolába, ahol az alsósok szinte az egész napot a víz világnapnak szentelték. A tornateremben összegyűlt gyerekeknek először Daróczi Dorottya beszélt általánosságban a vízről, valamint a Kötivizig tevékenységéről.

Ezt követően Harsányi Gábor főmérnök az előforduló árvizekről szólt, Vízi Dávid Béla a hidrometeorológiai viszonyokkal és alapvető összefüggésekkel ismertette meg a kisiskolásokat, Gaál Viktor pedig folyóink keletkezésének érdekességeit osztotta meg.

Terepre is mentek a fiatalok Fotó: kötivizig.hu

A prezentációk után a várva várt víz világnapi kvíz következett, ahol 5-6 fős csapatok mérték össze tudásukat, majd az iskolai szintű rajzverseny és a vetélkedő eredményhirdetését izgulhatták végig a gyerekek. A program „terepen” folytatódott, ahol Sólyom Norbert halbiológus az elektromos halászgépet mutatta be működés közben, de ugyancsak nagy sikert aratott a homokzsákolás (buzgárépítés) is Törőcsik Tamás irányításával.

Nem maradt el a homozsáktöltés sem Fotó: kötivizig.hu

Március 23-án rendezték meg Szolnokon a „Térségünk, a Közép-Tisza” című vetélkedőt, melynek hagyományosan a NEFAG Erdei Művelődési Ház adott otthont. Idén 10 csapat (30 fő) nevezett a versenyre.

A 7-8. osztályosokból álló csapatok hat állomáson tehették próbára felkészültségüket a délelőtti vetélkedőn, majd az ebédet és a látvány vidraetetést követően újult erővel folytathatták a versengést délután, ahol a délelőtt elhangzott és átvett ismeretekről adtak számot, illetve villámkérdésekben mérhették össze gyorsaságukat.

A nap végén a 10 csapat mindegyike ajándékkal térhetett haza. Az összes állomásról elmondható, hogy ismét sok újdonsággal, ismerettel bővítette a gyerekek tudását.

Március 24-én délelőtt a szolnoki Aba-Novák Agóra Kamaratermében rendezték meg a „Változtass most!” rajzpályázat díjátadó ünnepségét. A Magyar Hidrológiai Társaság Szolnoki Szervezete víz világnapi felhívására ezúttal 22 oktatási intézményből (óvodától középiskoláig) összesen 410 rajz érkezett.

Ezek közül a Kötivizig , a TRV Zrt, a NEFAG Zrt., az AQUAREA Kft., valamint a VCSM és a Technovíz Kft. összesen 40 alkotást díjazott, köztük egyéni és csoportos munkákat is.

A díjátadó nyitányaként a Szolnoki Városi Óvodák Szivárvány Tagintézménye Süni és Teknősbéka csoportos óvodásainak Tavaszhívogató műsorát tekinthették meg a résztvevők. Az ovisok köszönetképpen egy tortát kaptak Lovas Attila Kötivizig-igazgatótól.

Ezt követte a díjak átadása, a program zárásaként pedig egy víz világnapi (csokis) tortát fogyaszthattak el a megjelent gyerekek és szüleik, pedagógusaik.

Lovas Attila igazgató adta át a díjakat Fotó: kötivizig.hu

Ugyancsak 24-én Tóth Tamás, mezőtúri szakaszmérnök víz világnapi előadást tartott a Szolnoki Szakképzési Centrum Sipos Orbán Szakképző Iskolában, közölte a Kötivizig.

Nyitóképünk a jászalsószentgyörgyi Szent György katolikus általános iskolában készült.

Fotó: kötivizig.hu

Kapcsolódó cikkek